Wettelijke vereffenaar nalatenschap

Een wettelijke vereffenaar wordt aangesteld als een erfgenaam heeft gekozen voor beneficiaire aanvaarding. Schuldeisers van de nalatenschap kunnen ook om een wettelijke vereffening verzoeken bij de rechter.

Vereffening komt er kort samengevat op neer dat de schulden in kaart worden gebracht en dat de nalatenschap (indien nodig) te gelde wordt gemaakt om de schulden te voldoen.

De wettelijke vereffening komt voor in een lichte en een zware variant.

Bij de lichte variant treden de erfgenamen gezamenlijk op als vereffenaar. Zij zijn alleen samen bevoegd om handelingen te verrichten. Een erfgenaam kan dus niet op eigen houtje de inboedel gaan verkopen. Een erfgenaam kan wel zelfstandig actie ondernemen indien dit is om de nalatenschap te beschermen, bijvoorbeeld door een winkelvoorraad te verkopen als deze op het punt staat om te bederven.

Als de vereffening niet of niet goed wordt uitgevoerd en er valt hierin een verwijt te maken, loopt de erfgenaam die een beneficiaire aanvaarding heeft gedaan alsnog het risico dat er een zuivere aanvaarding zal volgen en dat hij of zij met zijn privé vermogen aansprakelijk zal worden voor de schulden uit de nalatenschap.

Bij de zware variant zal de rechter een onafhankelijk vereffenaar aanstellen en hebben zwaardere eisen te gelden.

Ervaring als advocaat

Door het volgen van een specialisatie opleiding van een jaar op het gebied van erfrecht is de advocaat van Reus Advocatuur gespecialiseerd in het erfrecht. De advocaat beschikt daardoor over de benodigde gespecialiseerde erfrecht kennis en kan u dus van gedegen advies voorzien.

Indien u op het gebied van erfrecht een advocaat in Drenthe, Groningen of Friesland zoekt die u kan adviseren over uw rechten en plichten op het gebied van het erfrecht, biedt de advocaat van Reus Advocatuur te Assen vakkundige juridische kennis en hulp.

Eerst even kennismaken?

Reus Advocatuur biedt een vrijblijvende oriënterende kennismaking aan. Indien u vrijblijvend wenst kennis te maken om na te gaan of er een klik is en een korte oriëntatie wenst om te bepalen of u uw dossier onder gaat brengen bij Reus Advocatuur, kunt u contact opnemen voor een afspraak. Dit vrijblijvende gesprek wordt voor ongeveer 30 minuten aangeboden. Besluit u om de zaak niet onder te brengen dan is dit gesprek geheel vrijblijvend. Indien u uw dossier bij ons onder brengt, zal er vervolgens een korting op de intake worden toegepast.

Bel: 0592-269881 of stuur een email.