Kindsdeel erfenis

Het kindsdeel is het deel van de erfenis waar u als kind recht op heeft. In de praktijk spreekt men vaak over een kindsdeel als een kind onterfd is. Dit is echter niet de correcte juridische term.

Bij onterving heeft een kind recht op zijn of haar legitieme portie.

De legitieme portie is de helft van het erfdeel waar u op grond van de wet recht op zou hebben gehad indien u niet was onterfd. Stel dat er volgens de wet vier erfgenamen zouden zijn die alle vier recht zouden hebben op ¼ deel van de erfenis, dan heeft u bij onterving recht op een legitieme portie die gelijk is aan 1/8 deel van de erfenis. U moet echter wel aanspraak maken op uw legitieme portie en bij de erfgenamen aangeven dat u uw deel wenst te ontvangen. Deze melding moet u binnen 5 jaar na het overlijden doen, daarna vervalt uw recht. Het is ook mogelijk dat de erfgenamen u een andere termijn stellen waarbinnen u moet reageren.

Om uw legitieme portie te kunnen berekenen heeft u recht op informatie. Veelal kunt u hiervoor aankloppen bij de executeur. De executeur moet u alle informatie verschaffen die nodig zijn voor het berekenen van de legitieme portie. Indien de benodigde informatie niet wordt gegeven, kunt u de informatie via een procedure bij de rechter afdwingen.

Ervaren advocaat

Door het volgen van een specialisatie opleiding van een jaar op het gebied van erfrecht is de advocaat van Reus Advocatuur gespecialiseerd in het erfrecht. De advocaat beschikt daardoor over de benodigde gespecialiseerde erfrecht kennis en kan u dus van gedegen advies voorzien.

Indien u op het gebied van erfrecht een advocaat in Drenthe, Groningen of Friesland zoekt die u kan adviseren over uw rechten en plichten op het gebied van het erfrecht, biedt de advocaat van Reus Advocatuur te Assen vakkundige juridische kennis en hulp.

Gratis spreekuur

Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis spreekuur. Dit gaat gewoon op afspraak, wanneer het u past.

Bel: 0592-269881 of stuur een email.