U bent onterfd

U bent onterfd. Wat houdt dit precies in?

Als iemand overlijdt, gaat de erfenis vaak naar de nabestaanden van de overledene. Hierop kunnen uitzonderingen gemaakt worden, welke beschreven staan in het testament. in het testament kan ook staan dat iemand juist geen erfenis ontvangt, die persoon is dan onterfd. Naast het aanduiden van de erfgenamen, kan ook de verdeling per erfgenaam worden aangepast. In Nederland is het alleen mogelijk om in een testament een potentiële erfgenaam, bijvoorbeeld een echtgenoot of een eigen kind, te onterven. Dat betekent dat wanneer er geen testament ligt u niet onterfd bent. Bent u onterfd? Dan heeft u recht op een legitieme portie, deze wordt veelal ook als het kindsdeel aangeduid. Echter is dit niet de correcte term voor de legitieme portie.

Bent u onterfd? Reus Advocatuur geeft u advies over uw rechten en plichten! Neem contact op.

De legitieme portie bij onterving

De helft van het erfdeel waar u op grond van de wet recht op zou hebben gehad indien u niet was onterfd, is de legitieme portie. Mocht het bijvoorbeeld zo zijn dat u recht had op de helft van de erfenis, dan heeft u wanneer u onterfd bent recht op een legitieme portie die gelijk is aan een kwart van de erfenis. Hierop moet u echter wel aanspraak maken en bij de erfgenamen aangeven dat u uw deel wenst te ontvangen. Dit recht geldt voor vijf jaar, heeft u hierover geen melding gedaan binnen deze vijf jaar, dan vervalt uw recht. Ook kan het zo zijn dat de erfgenamen u een andere termijn stellen waarbinnen u moet reageren.

Aanspraak maken op uw legitieme portie? Onze erfrecht advocaat staat voor u klaar!

Berekenen van de legitieme portie wanneer u onterfd bent

Wanneer u bent onterfd en u uw legitieme portie wilt berekenen heeft u recht op informatie. Zo kunt u wanneer u onterfd bent bijvoorbeeld recht krijgen op de financiën van de overledene. Veelal kunt u hiervoor terecht bij de erfgenamen of de executeur. Om de legitieme portie te berekenen moet de executeur u alle informatie verschaffen die hiervoor nodig is. Wanneer deze informatie niet aan u wordt verstrekt, kunt u dit via een procedure bij de rechter afdwingen.

Bent u onterfd en wilt u meer informatie over uw legitieme portie? Neem contact op!

Wij bellen u terug!

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.