Erkenning kind

Een kind dat geboren wordt binnen een huwelijk of een geregistreerd partnerschap hoeft men niet te erkennen. Er zal van rechtswege een juridische band tussen het kind en beide ouders ontstaan. Buiten deze gevallen zal de ouder waaruit het kind niet wordt geboren het kind moeten erkennen om in een juridische ouderverhouding te komen staan.

Als er door een ouder niet vrijwillig wordt meegewerkt, kan de erkenning via de rechter plaatsvinden. Via het indienen van een verzoekschrift tot gerechtelijke vaststelling vaderschap, kunnen zowel de moeder als de vader de erkenning via de rechter afdwingen.

In situaties waarbij sprake is van een buitenechtelijk kind, zal de erkenning ook via de rechter plaats moeten vinden. Via een gerechtelijke procedure kan een vader zijn buitenechtelijke kind erkennen.

Als na verloop van tijd getwijfeld wordt aan het vaderschap, kunnen zowel de moeder als de vader een verzoek tot vernietiging van het vaderschap indienen. Als de rechter dit verzoek toewijst zal de erkenning ongedaan gemaakt worden en komt het vaderschap te vervallen. Het kind kan ook een dergelijk verzoek doen.

Ervaring

De advocaat van Reus Advocatuur heeft jarenlange ervaring op het gebied van erkenning. Zij heeft een specialisatieopleiding Scheidingsrecht gevolgd en zich daarmee gespecialiseerd op het gebied van scheiding en de daarmee samenhangende onderdelen binnen het familierecht zoals erkenning van het kind of de vernietiging van het vaderschap.

Gratis spreekuur

Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis spreekuur. Dit gaat gewoon op afspraak, wanneer het u past.
Dit betreft een oriënterend gesprek van ongeveer 30 minuten.

Bel: 0592-269881 of stuur een email.